Läder

Läder är ett fantastiskt och levande material som bara blir vackrare med åren. Rätt skött är det även slitstarkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler. 

Om du vill att din lädermöbel ska behålla komfort och utseende se till att rengöra och behandla den med läderbalsam samt undvik att placera den i direkt solljus. Om du inte gör detta kan färgerna blekas, slitage och uttorkning uppstå och möbeln tar lättare åt sig fläckar och vätska.

Värme och solblekning

Gemensamt för alla möbler i läder är att de påverkas av värme, solljus och UV-bestrålning. Direkt solljus bleker skinnets färgpigment, verkar uttorkande och kan över tid orsaka sprickor. Placera därför inte skinnmöbeln i direkt solljus vid ett fönster. Om du ändå gör det bör du skydda den genom att fälla ner persienner och markiser. Möbeln ska heller inte placeras i närhet av element eller värmekälla.

Hår och hudfettfläckar

Ju finare och obehandlat lädret är ju känsligare är det för fett från hår och hud. Men alla läderprodukter påverkas av fett.  Det kan tränga in i lädrets porer orsaka fula fettfläckar. Även möbler av Bycast och PU påverkas av hudfetter och värme och kan orsaka delaminering dvs uppluckring av ytskiktet.  För att undvika det bör möbeln rengöras regelbundet med anpassat läderrengörings- och skyddsmedel. Enbart vatten räcker inte för att lösa upp fettet.

Skrynklor

Det är helt normalt att det även på lädermöbler ibland kan uppstå skrynklor. Det beror på att soffor och fåtöljer är stoppade med mjukt material för att ge bästa sittkomfort. Vid användning pressas stoppningen ihop medan läderklädseln bibehåller storlek. Långvarig kroppsvärme och användning kan även göra att skinnet töjs ut något och ger ett löst intryck när man reser sig men går sedan delvis tillbaka. Lädermöbler med fastsydda sitt- respektive ryggplymåer är mindre rynkbenägna.

Torrfällning

Möbler i ljust eller obehandlat skinn ligger i farozonen när det gäller att suga åt sig färg från mörka färgsläppande material t ex jeans och trycksvärta eller mörka kuddar. Detta är inte ett fel på möbeln - utan felet ligger i att textilen som släppt färg är överfärgad.

Slitage och smuts

När lös smuts blir liggande i möbler sliter vi på möbelns ytskikt varje gång vi sätter oss och rör oss i den. Även annan smuts kan tränga ner i skinnets porer och verka uttorkande. Även vassa kanter och andra föremål kan riva och luckra upp skinnets yta. Till exempel knappar, dragkedjor, skärp, djurklor och naglar. En skadad  eller sliten yta kan vid behandling med rekommenderande lädervårdsprodukter ge en något förändrad/mörkare färg.