Textilmöbler

Möbler av textil och microfiber är bekvämt och upplevs ofta varmare än skinn. De flesta textilier har en bra förmåga att snabbt anpassa temperatur efter våra kroppar samt bra aspiration av kroppsfuktighet. Om du vill att din tygmöbel ska behålla sin sköna känsla och utseende se till att rengöra och impregnera den samt undvik att placera den i direkt solljus. Om man inte gör detta kan färgerna blekas, slitage och noppor kan uppstå och möbeln tar lättare åt sig fläckar och vätska.

Värme och solblekning

Gemensamt för alla textilier och tygmöbler är att de påverkas av värme, solljus och UV-bestrålning. Direkt solljus bryter ner och försvagar textilens fibrer samt bleker dess färgpigment. Du kan naturligtvis inte stoppa denna process helt men du kan fördröja den ordentligt genom att inte placera tygmöbeln direkt vid ett fönster. Om du ändå gör det bör vi skydda den genom att fälla ner persienner och markiser. Möbeln ska heller inte placeras i närhet av element eller värmekälla.

Hår och hudfettfläckar

Möbler av textil och microfiber är känsliga för fett från hår och hud som kan tränga in i fibrerna och orsaka fula fläckar.

För att undvika dylika skador bör möbeln rengöras regelbundet och skyddas med en bra textil-spray som hindrar att det oönskade fettet tränger in i fibrerna. Behandla med textilimpregnering redan när möbeln är ny.

Noppor

Våra tyger är noggrant utvalda och komponerade för bästa slitstyrka. Ibland händer det när en textil utsätts för nötning under användning att fibrerna gnuggas samman till noppor istället för att nötas av. Bästa slitstyrka får man då man komponerar fibrer med olika egenskaper, däribland syntetfibrer som är oerhört starkt men är mer noppningsbenäget än andra fibrer. Noppor kan uppstå då olika material möts, såsom viskos, polyester, ull, akryl, bomull och polyester. Det behöver inte enbart bero på möbeltextilen, det kan också bero på andra material som möbeltextilen kommit i kontakt med t.ex. kläder eller en filt. Ofta i kombination med statisk elektricitet, drar till sig damm och partiklar som fastnar i textilen och kan orsaka noppor. Alla tyger har olika karaktär, konstruktion och förändras med tiden. Noppbilning är därmed inte grund för reklamation.

Avhjälpa noppbildning

Använd gärna en luftfuktare, det finns också medel att spraya på tyget mot statisk elektricitet, och vårt råd är att dammsuga soffan ofta. Har du fått noppor så råder vi dig att använda en noppborttagare, och att impregnera textilen.

Torrfällning

Ljusa textilmöbler är av naturliga skäl känsligare för fläckar än mörka tyger och ligger i farozonen när det gäller att suga åt sig färg från mörka färgsläppande material, t ex jeans eller mörka kuddar. Detta är inte ett fel på möbeln - utan felet ligger i att textilen som släppt färg är överfärgad.

Slitage

När lös smuts blir liggande i möbler sliter vi på möbelns fibrer varje gång vi sätter oss och rör oss i den. En slitskada uppstår. Du kan uppleva att till exempel en soffa eller fåtölj fått ett mörkare eller ljusare område just där man sitter. Det beror på att textilens fibrer är bortslitna där.

Minska slitaget

Behandla möbeln med textilskydd redan då den är ny. Dammsug eller skaka sedan möbeln/dynan regelbundet. Då tas alla smutspartiklar som sliter på fibrerna bort. Använd textilrengöring två gånger/år. Följ bruksanvisningen som följer med textilskydd och textilrengöringsmedlet noggrant innan du sätter i gång.